dilluns, 17 de novembre del 2014

Baixes laborals: així afectarà als treballadors el Nou Decret

A partir del dia 1 de setembre de 2014 ha entrat en vigor el nou Real Decreto 625/2014, de 18 de Juliol, que inclou mesures per millorar l'eficàcia i control de les baixes laborals (Incapacitat Temporal) durant els primers 365 dies de la seva durada.
Això implica alguns canvis que afectaran tant als treballadors, a les empreses i als propis professionals sanitaris.
Aquest decret introdueix una sèrie de novetats que afecten sobretot al grau d'intervenció de les Mútues per controlar les baixes laborals i als temps determinats per emetre els comunicats de confirmació. 


Mútues:
  • Poden actuar des del primer dia de la baixa en els processos de malaltia comuna. (fins ara eren 15 dies ).
  • Si la mútua considera que el treballador no té impediment per a desenvolupar el seu treball habitual, podrà fer una proposta d’alta mèdica a la Inspecció Mèdica (ICAMS). Aquesta proposta serà comunicada també al treballador. 
  • Inspecció haurà de resoldre en un termini de 5 dies hàbils (ampliats a 11 durant els 6 primers mesos de vigència d’aquesta norma). 
    • Si Inspecció denega la proposta d’alta o bé no respon, la Mútua podrà demanar l’alta a l’INSS, que haurà de contestar en un termini de quatre dies (ampliats a 8 durant els 6 primers mesos de vigència).
    • ICAM mitjançant els sistemes d'Història clínica compartida amb l'Atenció Primària, emetrà un avís al Metge del Sistema Públic de Salut (Metge de Família), per tal que emeti l'alta al pacient o en cas contrari justifiqui la necessitat que el pacient segueixi de baixa. 
    • ICAM, com fins ara, podrà citar el pacient per valorar la capacitat per treballar del pacient, i en cas necessari emetre una alta per inspecció.

Comunicats de Confirmació de la baixa mèdica:

Els comunicats de confirmació no s’emetran com fins ara cada 7 dies (el primer al tercer dia). Aquests s'emetran en funció de la durada prevista de la baixa:
  • De 1 a 5 dies de baixa: es pot expedir la baixa i l’alta en la mateixa visita mèdica.
  • Entre 5 i 30 dies de baixa: primera confirmació en un màxim de 7 dies i les successives en un màxim de 14 dies.
  • Entre 31 i 60 dies de baixa: la primera confirmació en un màxim de 7 dies i les successives en un màxim de 28 dies.
  • En baixes de més de 61 dies: la primera confirmació en un màxim de 14 dies i les successives en un màxim de 35 dies.
El treballador està obligat a entregar a l’empresa còpia d’aquests comunicats en un termini màxim de 3 dies. Un cop els rebi, l’empresa els ha de remetre a l´INSS en un termini màxim de 3 dies hàbils.
Així, es simplifica la gestió burocràtica de les baixes a les empreses (fins ara el treballador havia d´anar cada setmana a recollir el comunicat, entregar-lo a l´empresa i aquesta fer-ne la tramitació).

En el cas de baixes per accident laboral o malaltia professional on la mútua ha emès l'alta, el treballador pot fer la reclamació de l'alta de la mútua per contingència laboral. Aquesta reclamació s'ha de realitzar en els següents 10 dies hàbils de l'alta (fins ara eren 4 dies naturals) i l'ha de realitzar la persona interessada davant l'INSS i comunicar a l'empresa que l'ha realitzat el mateix dia o al dia següent hàbil. En aquest temps el Metge del Servei Públic de Salut NO ha d'iniciar una IT per contingència comuna.

Altes:

Pel que fa el comunicat d'alta, el treballador l'ha d'entregar obligatòriament a l'empresa dins de les 24 hores següents a la seva emisió.

Permís de Maternitat:

El Metge del Sistema Públic de Salut només farà el Permís de Maternitat en dos casos on no hi ha la inscripció del nadó al Registre Civil, que és el que l'INSS utilitza per concedir-la. Aquests dos casos són:
  • Quan la gestant l'iniciï abans del part però a partir de la setmana 30 de gestació. Cal indicar-hi la data probable del part. 
  • Si mor el nadó i la gestació és de més de 180 dies. 
La resta de casos, l'INSS és l'organisme competent per calcular i emetre el Permís de Maternitat.

Podeu consultar també aquesta presentació en pdf.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada