dilluns, 24 de novembre del 2014

Pastillas las justas

Cap medicament té risc zero i són comuns els errors i els consums inadequats, amb efectes adversos per a la salut. 


Però la seguretat dels medicaments no depèn només de les autoritats, els professionals sanitaris o la indústria. També és a les teves mans.



Tingues en compte, a més, que el risc que tinguis problemes relacionats amb els medicaments és alt: 
  • Si tens més de 65 anys 
  • Prens més de cinc medicaments 
  • Pateixes diverses malalties cròniques 
  • Ets atès per diferents especialistes 
  • O has estat donat d'alta recentment d'un hospital 

En qualsevol cas, aquests set consells (pdf) poden ajudar-te a fer servir els fàrmacs d'una manera més segura:

  1. Coneix els medicaments que prens. Periòdicament, revisa els medicaments que prens. Fes-ho juntament amb el metge, la infermera o el farmacèutic que siguin de la teva confiança.
  2. Dóna una oportunitat a les opcions no farmacològiques. Abans d'iniciar un nou tractament, assegura't que no hi ha alternatives sense pastilles i que el medicament és realment necessari.
  3. Medicaments, els justos i necessaris. Tan important per a la teva salut pot ser prendre un medicament necessari com deixar de prendre els innecessaris.
  4. No hi ha medicaments per tota la vida. Un medicament pot ser adequat en un moment de la teva vida però més endavant deixar de ser-ho o fins i tot arribar a ser perjudicial.
  5. Els canvis, a poc a poc. Si ​​les circumstàncies ho permeten, en començar a prendre diversos medicaments al mateix temps, és preferible que comencis primer amb un, després amb un altre ... i amb la menor dosi possible.
  6. No hi ha medicament lliure de riscos. Si prens molts medicaments o has començat a utilitzar recentment algun de nou, qualsevol símptoma diferent que notis pot ser un efecte advers.
  7. El nou no sempre és el millor. Els medicaments que porten més temps al mercat són més coneguts i el seu ús sol ser més segur que els nous.


Aquesta campanya, impulsada per la Organización de Consumidores y Usuarios (OCU), No Gracias i PoliMedLabs, és necessària.
Avui dia existeix suficient evidència que la investigació i promoció dels fàrmacs està bàsicament al servei de les grans corporacions farmacèutiques i no sempre respon a les necessitats reals de salut dels consumidors. 
Els ciutadans cada vegada estan més implicats i són conscients de la influència de la indústria en altres àmbits, com els mitjans de comunicació, el professional, el polític i el social. 
D'altra banda, tot i que és cert que cada dia, centenars de milers de persones es beneficien de l'ús de fàrmacs en el sistema sanitari, no podem oblidar que cap medicament és innocu. La medicació té incertesa, complexitat i comporta riscos. A més són comuns els errors i els consums inadequats, que també tenen efectes adversos per a la salut. 
Per millorar la qualitat i la seguretat dels medicaments es requereix una aliança entre gestors, metges, infermers, farmacèutics i posar límits clars a la indústria ... Es necessita també formació, però no n'hi ha prou. Comptar amb la participació activa de la ciutadania és clau. Calen pacients i consumidors involucrats en la seva pròpia cura i en l'ús més segur i efectiu dels medicaments.

Presentació per a professionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada