dilluns, 22 de desembre del 2014
dissabte, 20 de desembre del 2014
divendres, 19 de desembre del 2014
dijous, 18 de desembre del 2014
dijous, 11 de desembre del 2014
dimecres, 10 de desembre del 2014
dijous, 4 de desembre del 2014
Bloc d´un Metge de Família: Informació pel pacient: animació 3d d'un recanvi de genoll
Bloc d´un Metge de Família: Informació pel pacient: animació 3D d'un recanvi de genoll...: video interessant que mostra una animació de la cirurgia de recanvi de genoll
Las sesiones de San Blas: Infecciones de orina en el embarazo
Las sesiones de San Blas: Infecciones de orina en el embarazo: Hay tres cosas que jamas he podido comprender: el flujo y reflujo de las mareas, el mecanismo social y la lógica femenina. Jean Cocteau ...
La Botica Escondida: VERDOLAGA, EL SUPERALIMENTO MEDICINAL OLVIDADO
La Botica Escondida: VERDOLAGA, EL SUPERALIMENTO MEDICINAL OLVIDADO: La verdolaga (portulaca oleracea), es una planta muy valiosa, un superalimento, además de una hierba medicinal conocida desde la antigüed...
dimecres, 3 de desembre del 2014
dimarts, 2 de desembre del 2014
La eSalud que queremos: Los 5 hospitales españoles que mejor utilizan Twitter
La eSalud que queremos: Los 5 hospitales españoles que mejor utilizan Twitter: A pesar de que los datos de la implantación media de un hospital español en las redes sociales no superaban el 6% en 2012, no se puede de...
La eSalud que queremos: El único hospital español que 'reina' en Tumblr.
La eSalud que queremos: El único hospital español que 'reina' en Tumblr.: Nadie cuestiona que Tumblr , la plataforma de microblogging más identificada con las redes sociales (por encima de los reyes del blogg...
dilluns, 1 de desembre del 2014
APP: PREGUNTA POR TU SALUD
Aquesta aplicació permet l'elaboració de llistats amb preguntes que poden realitzar els pacients al personal sanitari (metge o infermera) en la seva pròxima consulta sent una important una ajuda per preparar la següent visita i evitar que alguns dubtes quedin sense resposta per un oblit. Els ciutadans poden aprofitar millor la consulta ja que poden apuntar aquells dubtes que tinguin per resoldre'ls en el moment de la visita i obtenir tota la informació necessària sobre la seva malaltia, tractament o prova diagnòstica.
A més de poder accedir a l'aplicació a través dels nostres terminals mòbils, hi ha la possibilitat d'accés a través de via web des de l'ordinador.
Nosaltres, com a sanitaris, tal vegada no ens resulta difícil recordar quines preguntes faríem en cas de ser nosaltres o un familiar qui estigués malalt. Però per a la majoria de persones el nerviosisme els pot provocar que quedin preguntes no formulades, algunes ben importants.
Per això aquesta aplicació ens sembla important. El pacient (o familiar) pot anar seleccionant o escrivint les preguntes necessàries en moments de calma de manera que cap dubte quedi sense resposta.
L'aplicació és molt intuitiva i permet seleccionar preguntes, en suggereix de noves i permet plantejar-ne de noves. Les preguntes es poden agrupar en col·leccions i s'hi pot anar escrivint la resposta del professional a mesura que es vagin resolent.
Preu: Gratis
Plataformes: iOS , Android
APPS Para RED

Durant el Dia Mundial de la Sida (1 de desembre), per la compra d'accessoris o targetes d'Apple, es destinarà una part de l'ingrés a aquest fons mundial.
diumenge, 30 de novembre del 2014
DIA MUNDIAL DE LA SIDA 2014
Demà, dia 1 de desembre de 2014, com cada any, es celebra el Dia Mundial de la SIDA.
Persones de tot el món uneixen esforços per fomentar la conscienciació en relació amb el VIH/sida i mostrar solidaritat internacional. Aquest esdeveniment brinda a tots els coparticipants, tant públics com privats, una de les oportunitats més clares per donar a conèixer la situació i impulsar avenços pel que fa a la prevenció i el tractament de la infecció, en els països amb més prevalença i també a la resta del món. Cada any, l'Agència de Salut Pública de Catalunya del Departament de Salut, elabora un comunicat amb un lema que es renova cada any i s’adapta a les directrius internacionals d’entitats com l‘Organització Mundial de la Salud, ONUSIDA o World AIDS, entre d’altres. En l’elaboració del Comunicat del Dia Mundial de la Sida hi col·laboren tant entitats publiques com privades, les quals volen expressar la solidaritat mitjançant la seva adhesió. Aquest any, sota el lema “Seguim fent camí en la lluita contra la sida”, es vol fer un èmfasi especial en la importància de continuar impulsant el treball conjunt en l’abordatge d’aquesta infecció, remarcant la importància de continuar treballant de forma activa, conjunta, solidària i dinàmica per assolir l’objectiu fixat a nivell mundial.

Segons les dades de vigilància epidemiològica disponibles, s'estima que actualment viuen a Espanya entre 130.000 i 160.000 persones amb infecció pel VIH, de les quals aproximadament el 30%, desconeixen la seva situació perquè no han estat diagnosticades. Això suposa un problema de salut pública per diverses raons:
- No els permet beneficiar-se precoçment dels tractaments disponibles.
- Augmenta el risc de transmissió a altres persones.
dissabte, 29 de novembre del 2014
divendres, 28 de novembre del 2014
Bloc d´un Metge de Família: La metformina disminueix els nivells de TSH en pac...
Bloc d´un Metge de Família: La metformina disminueix els nivells de TSH en pac...: Poc aporta afirmar que la metformina és fàrmac clau en qualsevol estratègia farmacològica de la diabetis tipus 2. Malgrat això no deixi...
dijous, 27 de novembre del 2014
15 Recomendaciones «NO HACER» (SEMFYC)
Font: SEMFYC
Introducción
Hace unos años la Alianza Nacional de Médicos (National Physicians Alliance) de Estados Unidos puso en marcha un proyecto denominado Choosing Wisely (Elegir con Prudencia)1 con el propósito de que las sociedades científicas, originariamente las sociedades de medicina interna, medicina de familia y pediatría, elaborasen un listado de cinco recomendaciones dirigidas a promover el uso más eficaz de los recursos de atención a la salud en relación con la indicación de pruebas diagnósticas o tratamientos. Las primeras recomendaciones de Atención Primaria consensuadas se publicaron en el año 20112. Actualmente, son ya 60 sociedades científicas americanas las que han contribuido en la elaboración de más de 200 recomendaciones clínicas clave para ayudar a promover las mejores prácticas y evitar intervenciones médicas innecesarias y con potenciales riesgos. Recientemente, en febrero de 2014, el proyecto Choosing Wisely (Phase 3) ha incorporado en la lista 90 nuevas recomendaciones relevantes en el ámbito de la Atención Primaria3.
Simultáneamente, desde 2007, el National Institute for Health and Care Excellence (NICE), durante el proceso de elaboración de sus guías, identifica algunas prácticas clínicas que recomienda no hacer («Do not do»)4, ya sea porque no aportan beneficio, porque la relación entre riesgos y beneficios no está clara o porque no existe suficiente evidencia para aconsejar su uso sistemático. En marzo de 2014, la base de datos «Do not do» contiene 972 recomendaciones4.
En este contexto, el Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad puso en marcha en abril de 2013 el proyecto denominado Compromiso por la Calidad de las Sociedades Científicas5. Este proyecto se enmarca en las actividades de la Red Española de Agencias de Evaluación de Tecnologías Sanitarias y tiene como objetivo disminuir las intervenciones innecesarias, entendidas como aquellas que no han demostrado eficacia, tienen escasa o dudosa efectividad o no son coste-efectivas. Un total de 12 sociedades científicas propusieron recomendaciones «No hacer», y en la actualidad se han adherido 39 sociedades médicas.
La metodología de trabajo para elaborar la lista de recomendaciones «No hacer» consistió en debatir, por parte de cada sociedad científica participante, diez recomendaciones «No hacer» propuestas por el Ministerio de Sanidad y aportar otras cinco recomendaciones. En una segunda fase, se priorizaron de forma individualizada, aplicando la metodología Delphi, las diferentes recomendaciones «No hacer». Las recomendaciones del ámbito de Atención Primaria fueron priorizadas por miembros de la Sociedad Española de Medicina de Familia y Comunitaria (semFYC), la Sociedad Española de Médicos de Atención Primaria (Semergen) y la Sociedad Española de Médicos Generales y de Familia (SEMG). El resultado final de las recomendaciones «No Hacer», propuestas por las 12 sociedades científicas, se presentó en unas jornadas de trabajo organizadas por el Ministerio de Sanidad el 17 de diciembre de 20135.
dimecres, 26 de novembre del 2014
dimarts, 25 de novembre del 2014
Las sesiones de San Blas: Un ECG por Whatsapp: hablemos de camellos (solucio...
Las sesiones de San Blas: Un ECG por Whatsapp: hablemos de camellos (solucio...: Si un hombre te dice que pareces un camello, no le hagas caso; si te lo dicen dos, mírate un espejo. Proverbio árabe Tal y como nues...
Rafael Olalde Quintana: Lo siento, no hay nada nuevo: Agua y paracetamol
Rafael Olalde Quintana: Lo siento, no hay nada nuevo: Agua y paracetamol: Ya llega el otoño y llegará el invierno, llegaran con él todos los procesos catarrales, la gripe y demás afecciones respiratorias. Como...
dilluns, 24 de novembre del 2014
Pastillas las justas
Cap medicament té risc zero i són comuns els errors i els consums inadequats, amb efectes adversos per a la salut.
Però la seguretat dels medicaments no depèn només de les autoritats, els professionals sanitaris o la indústria. També és a les teves mans.
Tingues en compte, a més, que el risc que tinguis problemes relacionats amb els medicaments és alt:
- Si tens més de 65 anys
- Prens més de cinc medicaments
- Pateixes diverses malalties cròniques
- Ets atès per diferents especialistes
- O has estat donat d'alta recentment d'un hospital
En qualsevol cas, aquests set consells (pdf) poden ajudar-te a fer servir els fàrmacs d'una manera més segura:
- Coneix els medicaments que prens. Periòdicament, revisa els medicaments que prens. Fes-ho juntament amb el metge, la infermera o el farmacèutic que siguin de la teva confiança.
- Dóna una oportunitat a les opcions no farmacològiques. Abans d'iniciar un nou tractament, assegura't que no hi ha alternatives sense pastilles i que el medicament és realment necessari.
- Medicaments, els justos i necessaris. Tan important per a la teva salut pot ser prendre un medicament necessari com deixar de prendre els innecessaris.
- No hi ha medicaments per tota la vida. Un medicament pot ser adequat en un moment de la teva vida però més endavant deixar de ser-ho o fins i tot arribar a ser perjudicial.
- Els canvis, a poc a poc. Si les circumstàncies ho permeten, en començar a prendre diversos medicaments al mateix temps, és preferible que comencis primer amb un, després amb un altre ... i amb la menor dosi possible.
- No hi ha medicament lliure de riscos. Si prens molts medicaments o has començat a utilitzar recentment algun de nou, qualsevol símptoma diferent que notis pot ser un efecte advers.
- El nou no sempre és el millor. Els medicaments que porten més temps al mercat són més coneguts i el seu ús sol ser més segur que els nous.
Aquesta campanya, impulsada per la Organización de Consumidores y Usuarios (OCU), No Gracias i PoliMedLabs, és necessària.
Avui dia existeix suficient evidència que la investigació i promoció dels fàrmacs està bàsicament al servei de les grans corporacions farmacèutiques i no sempre respon a les necessitats reals de salut dels consumidors.
Els ciutadans cada vegada estan més implicats i són conscients de la influència de la indústria en altres àmbits, com els mitjans de comunicació, el professional, el polític i el social.
D'altra banda, tot i que és cert que cada dia, centenars de milers de persones es beneficien de l'ús de fàrmacs en el sistema sanitari, no podem oblidar que cap medicament és innocu. La medicació té incertesa, complexitat i comporta riscos. A més són comuns els errors i els consums inadequats, que també tenen efectes adversos per a la salut.
Per millorar la qualitat i la seguretat dels medicaments es requereix una aliança entre gestors, metges, infermers, farmacèutics i posar límits clars a la indústria ... Es necessita també formació, però no n'hi ha prou. Comptar amb la participació activa de la ciutadania és clau. Calen pacients i consumidors involucrats en la seva pròpia cura i en l'ús més segur i efectiu dels medicaments.
Presentació per a professionals.
diumenge, 23 de novembre del 2014
dissabte, 22 de novembre del 2014
Butlletí Groc: Estatines per a tothom?
- Si preneu estatines (medicaments pel colesterol), parleu amb el vostre metge/metgessa per tal de decidir si us convé seguir-la prenent o si pel contrari podeu deixar de prendre-la.
- Si toma estatinas (medicamentos para el colesterol), consultad a vuestro médico para decidir si hay que seguir tomándolas o bien pueden retirar-se.
- If you take statins (drugs for cholesterol), talk to your doctor to decide if you should continue taking it or conversely if you stop taking it.
- Si vous prenez des statines (médicaments pour le cholestérol), parlez à votre médecin pour décider si vous devez continuer à prendre ou à l'inverse si vous arrêtez de le prendre.
divendres, 21 de novembre del 2014
dijous, 20 de novembre del 2014
DIA UNIVERSAL DEL NEN: 20 de Novembre 2014
El Dia Universal del Nen, que es celebra tots els anys el 20 de novembre, és un dia dedicat a tots els nens i nenes del món.
És un dia de celebració pels avenços aconseguits, però sobretot és un dia per cridar l'atenció sobre la situació dels nens més desfavorits, donar a conèixer els drets de la infància i conscienciar les persones de la importància de treballar dia a dia pel seu benestar i desenvolupament.
UNICEF treballa tot l'any per aconseguir canvis reals en la vida dels nens i les nenes, i el Dia Universal del Nen és un moment clau per sumar-nos a aquesta crida mundial a favor de la infància i dels infants més vulnerables.
dimecres, 19 de novembre del 2014
GRAN RECAPTE. 27-28 Novembre 2014
Els centres de l'ICS i de l'IAS de nou s'apunten al Gran Recapte, els dies 27 i 28 de novembre Sumant és com guanyem, d’això n’estem segurs tant el Banc dels Aliments de Girona com l’Institut Català de la Salut i l’Institut d’Assistència Sanitària Els centres de l'ICS i de l'IAS de nou s'apunten al Gran Recapte, els dies 27 i 28 de novembre. Sumant és com guanyem, d’això n’estem segurs tant el Banc dels Aliments de Girona com l’Institut Català de la Salut i l’Institut d’Assistència Sanitària. I és per això que per segon any consecutiu hem volgut sumar els nostres esforços i els nostres recursos per fer encara més solidària la campanya del Gran Recapte. El Gran Recapte d’Aliments és una campanya de recollida d’aliments bàsics que es realitza en mercats i supermercats, per aconseguir que les persones més necessitades d’aquí rebin ajuda alimentària. De nou tornem a sumar esforços i les xarxa de centres de salut de l’ICS i de l’IAS seran un punt més de recollida. Aquest any el Gran Recapte serà els dies 27 i 28 de novembre. En l'edició del 2013, gràcies a la col·laboració dels professionals del l’ICS i l’IAS als nostres centres es van recollir prop de 4 tones d’aliments. Enguany, des del Gran Recapte prioritzen la recollida de llet, oli, conserves de peix, sucre, farina, llegum cuita, conserves de tomàquet i alimentació per a nadons (pots de verdura i fruita, cereals, llet en pols...).
dimarts, 18 de novembre del 2014
Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics
Avui, 18 de novembre es celebra el Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics.
Aquesta jornada pretén conscienciar professionals, autoritats sanitàries i pacients sobre els efectes d'aquesta problemàtica sanitària, promovent un ús correcte d'aquests medicaments per evitar l'abús d'ells i un dels seus devastadors efectes com són les resistències bacterianes.
A la pàgina web del Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics podem trobar diversos materials informatius en diferents idiomes, dirigits tant a professionals com a pacients, així com material utilitzat per a campanyes institucionals.
A la pàgina web del Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics podem trobar diversos materials informatius en diferents idiomes, dirigits tant a professionals com a pacients, així com material utilitzat per a campanyes institucionals.
Consulteu el fulletó de promoció del Ministerio fent clic a la següent imatge.
![]() |
Resistències bacterianes a antibiòtics |
dilluns, 17 de novembre del 2014
Baixes laborals: així afectarà als treballadors el Nou Decret
A partir del dia 1 de setembre de 2014 ha entrat en vigor el nou Real Decreto 625/2014, de 18 de Juliol, que inclou mesures per millorar l'eficàcia i control de les baixes laborals (Incapacitat Temporal) durant els primers 365 dies de la seva durada.
Això implica alguns canvis que afectaran tant als treballadors, a les empreses i als propis professionals sanitaris.
Aquest decret introdueix una sèrie de novetats que afecten sobretot al grau d'intervenció de les Mútues per controlar les baixes laborals i als temps determinats per emetre els comunicats de confirmació.
Això implica alguns canvis que afectaran tant als treballadors, a les empreses i als propis professionals sanitaris.
Aquest decret introdueix una sèrie de novetats que afecten sobretot al grau d'intervenció de les Mútues per controlar les baixes laborals i als temps determinats per emetre els comunicats de confirmació.
diumenge, 16 de novembre del 2014
Què cal saber de les CIGARRETES ELECTRÒNIQUES

El mercat de les cigarretes electròniques ha crescut ràpidament. Tot i que es publiciten com a productes segurs i no hi ha restriccions de venda, no existeixen estudis a llarg termini que en demostrin la seguretat, i a curt termini poden tenir efectes respiratoris similars als de les cigarretes convencionals.
Si en voleu saber més, feu clic sobre la imatge.
Si encara teniu més dubtes, feu clic sobre preguntes i respostes.
Podeu veure aquest vídeo per informar-vos més: http://youtu.be/_EAmehU2FSs
Podeu veure aquest vídeo per informar-vos més: http://youtu.be/_EAmehU2FSs
dissabte, 15 de novembre del 2014
Descarrega't l'aplicació mòbil 061 CatSalut Respon
L’APP 061CatSalut Respon és una aplicació mòbil propietat de Sistema d’Emergències Mèdiques, SA (Servei Català de la Salut), pública i gratuïta, adreçada tant a ciutadans com a professionals de la salut.
Accedeix a App Store o Google Play per descarregar-te l'aplicació:
- Android: 061CatSalutRespon a Google Play
- O escaneja aquest codi QR des del teu smartphone:
L'aplicació 061 CatSatutRespon és una solució mòbil pública i gratuïta que geoposiciona, identifica i envia les dades de salut de l'afectat en el mateix moment de la trucada, fet que millora i personalitza l'assistència sanitària. A més, l'usuari pot localitzar els centres i equipaments de salut que té més a prop. En la primera versió són centres d'atenció primària, centres d'urgències d'atenció primària i hospitals.
L'aplicació també avisa l'usuari en cas d'alertes com onades de calor o notícies relacionades amb la sanitat.
Idiomes disponibles: català, castellà i anglès.
Promotor de l'aplicació: Servei Català de la Salut.
Com funciona?: Un cop tenim instal·lada l'aplicació al nostre terminal mòbil, cal donar d'alta el nostre número de telèfon. Automàticament, l'aplicació geoposiciona l'usuari i permet trucar al 061 CatSalut Respon.
Per millorar l'atenció telefònica rebuda, l'aplicació permet desar les dades personals de l'usuari (nom, gènere, data de naixement, NIF, CIF i adreça).
Accedeix a App Store o Google Play per descarregar-te l'aplicació:
- Android: 061CatSalutRespon a Google Play
- O escaneja aquest codi QR des del teu smartphone:
L'aplicació 061 CatSatutRespon és una solució mòbil pública i gratuïta que geoposiciona, identifica i envia les dades de salut de l'afectat en el mateix moment de la trucada, fet que millora i personalitza l'assistència sanitària. A més, l'usuari pot localitzar els centres i equipaments de salut que té més a prop. En la primera versió són centres d'atenció primària, centres d'urgències d'atenció primària i hospitals.
L'aplicació també avisa l'usuari en cas d'alertes com onades de calor o notícies relacionades amb la sanitat.
Idiomes disponibles: català, castellà i anglès.
Promotor de l'aplicació: Servei Català de la Salut.
Com funciona?: Un cop tenim instal·lada l'aplicació al nostre terminal mòbil, cal donar d'alta el nostre número de telèfon. Automàticament, l'aplicació geoposiciona l'usuari i permet trucar al 061 CatSalut Respon.
Per millorar l'atenció telefònica rebuda, l'aplicació permet desar les dades personals de l'usuari (nom, gènere, data de naixement, NIF, CIF i adreça).
divendres, 14 de novembre del 2014
Vacunació de la grip estacional - Campanya 2014
Aquesta campanya s'adreça a la ciutadania, però especialment a determinats col·lectius:
- Persones de seixanta anys o més.
- Embarassades.
- Persones amb malalties cròniques que la grip pot agreujar.
- Cuidadors de persones que pertanyen a qualsevol dels col·lectius esmentats o hi estan en contacte.
- Persones amb obesitat mòrbida.
- Professionals de la salut.
- Persones en centres per a la gent gran o altres institucions tancades.
Font: Canal Salut
dijous, 13 de novembre del 2014
Guia d'estiraments musculars
Si practiqueu exercici, esport o teniu alguna lesió muscular, podeu consultar i descarregar-vos aquesta guia d'estiraments per tenir cura de la vostra musculatura.
dimecres, 12 de novembre del 2014
Vols deixar de fumar?

Si vols conèixer les raons i els beneficis de deixar el tabac pots consultar aquests consells per al pacient per deixar de fumar.
Si necessites més informació no dubtis a preguntar als professionals d'infermeria o medicina del teu CAP.
dimarts, 11 de novembre del 2014
CAMINADA CASSÀ (Cicle de Dinamitzacions del Dipsalut)

Us recordem que el proper dimarts 25 de novembre, dins del Cicle de Dinamitzacions del Dipsalut, s'oferirà la Caminada mensual a Cassà que duem a terme des del CAP.
Aquesta vegada comptarem amb dos infermers/es per tal de poder oferir dos grups amb ritmes diferents als assistents.
Sessions Novembre 2014:
Sessions Novembre 2014:
- Dimarts 4, 11 i 18 - a les 9:00 (Parc CAP)
- Divendres 14 i 28 - a les 9:00 (Parc Mas Cubell)
- Dimarts 25 - a les 9:30 hores (caminada saludable CAP)
Subscriure's a:
Missatges (Atom)